Biografie

Ioan Dordoi a deschis lazile de zestre ale taranilor din Ardeal, luand din ele cele mai reprezentative cantece populare, cu scopul de a le face cunoscute ascultatorilor, prin gasul sau cald, impreuna cu veselia care l-a facut atat de indragit de catre public.

Nascut la Dej, la 18 iulie 1972, tanarul cantaret a simtit ca trebuie sa faca cunoascuta intregii tari frumusetea folclorului ardelenesc de pe Valea Somesului, care a creat atat de multe perle ale cantecului popular, adaugand cu fiecare an cate un strat de sidef pe mostenirea lasata urmasilor.

Debutul artistului in lumea cantecului popular a fost indrumat de catre Tiberiu Morariu, la Casa Municipala de Cultura din Dej, iar numeroasele distinctii pe care le-a primit la festivalurile de muzica din tara au confirmat ca Ioan Dordoi a pornit pe drumul cel bun.

Din palmaresul sau fac parte Premiul I la Festivalul “Mures pe marginea ta”, Premiul I la Festivalul “Narcisa de aur” si Marele Premiu la Festivalul “Pe marginea Dunarii”, dar adevarata recunoastere vine din partea ascultatorilor, solistul primind numeroase invitatii la petreceri de nunta si concerte.

Din repertoriul autentic ardelenesc pe care Ioan Dordoi il prezinta cu mandrie si bucurie publicului fac parte melodiile “Intr-un sat lang-o fantana”, “Da Doamne in cine-i da”, “Crasmarita de nu mi-ar fi draga”, “Soacra fir de matraguna” si “Banuita-i mandra mea”, inspirate din cotidianul simplu, plin de spiritualitate si traditie al taranilor din Ardeal.

Dedicarea pentru pastrarea cantecului popular nealterat si interpretarile pline de emotie si pasiune, i-au castigat solistului un loc aparte in sufletele romanilor, fiind unul dintre artistii apreciati la nunta, botez sau alte evenimente importante din viata, pentru atmosfera calda si incarcata de voia buna pe care o creează.